top of page
Wat verstaat men onder Dry Needling?

Dry Needling richt zich op de behandeling van de meestal al langer bestaande spierklachten. Deze behandelvorm behoort tot het domein van de fysiotherapeut.
Met Dry Needling worden spierverhardingen ("myofasciale triggerpoints") ontspannen door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Doel is het opwekken van een zogenaamde "local twitch respons" waarna deze spier zich ontspant.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meerdere spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. Deze spieren worden dan ook betrokken in de behandeling. Meestal is de verbetering direct voelbaar. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels gerichte oefentherapie.
Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken. 

Welke klachten worden veroorzaakt door triggerpoints?

Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek ("knoop") in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.
 
Klachten kunnen zich uiten door:  

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling 

  • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid 

  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier 

  • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan triggerpoints?
  • Door een ongecontroleerde beweging of een ongeluk

  • Door langdurig verkeerde (passieve) houding

  • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )

  • Overbelasting bij sporters

  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia

  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsimmobilisatie

  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid

  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (aangeboren of ontstaan na een botbreuk)

  • Chronische infecties en allergieën

  • Ongezonde voeding en/of veel koffie drinken

  • Slaaptekort

Werkwijze

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.
In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze klachten zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. 
In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng. Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten in stand houden en de fysiotherapeut besteedt in het onderzoek ook daar aandacht aan.

Zeer belangrijk is dat er naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar een enkele spier.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.
Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gebeurt heel snel zodat u wellicht even kan schrikken, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat de behandeling een positief effect op gaat leveren. Men vergelijkt deze onwillekeurige aanspanning van de spier met het "trillen" van het spiertje naast het oog, een vaak voorkomende onschuldige reactie van de spier.
Meteen na de behandeling voelt u soms dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt, dit verdwijnt ook snel weer.

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.                                 
Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong- en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op reguleren van energiedoorstroming, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

bottom of page